Wiadomości o podobnej tematyce

  • Morawiecki: Nie wykluczam ponownej nowelizacji tegorocznego budżetu

    Nie wykluczam ponownej nowelizacji tegorocznego budżetu - poinformował wicepremier, minister rozwoju finansów Mateusz Morawiecki. Wskazał, że resort finansów chce wykorzystać dobrą sytuację budżetu do "realizacji zobowiązań z przeszłości".

  • Sztuczna inteligencja spowoduje wybuch nowych miejsc pracy?

    Sztuczna inteligencja (AI) był teraz dziś częścią rzeczywistości biznesowej, a na najbliższych latach należy spodziewać się, że na znaczącym stopniu będzie decydować o konkurencyjności firm. Aż 37 proc. przedsiębiorstw teraz na tej chwili wykorzystuje sztuczną inteligencję dzięki dostępnym na rynku rozwiązaniom jak np. CRM. Kolejnych 22 proc. planuje zrobić to na najbliższym czasie.

  • Za zakupy na internecie zapłacisz później

    Klienci kupujący na sklepach internetowych będą mogli skorzystać z odroczonej płatności, co na praktyce oznacza, że za zakupy z e-sklepu zapłacą dopiero 2 tygodnie po ich dostawie.

  • Rewizje u byłych członków zarządu chorwackiego koncernu Agrokor

    Ponad 300 chorwackich policjantów prowadziło na poniedziałek rewizje na ok. 60 miejscach na ramach operacji przeciwko byłemu zarządowi koncernu rolno-spożywczego Agrokor - największej prywatnej firmy na Chorwacji.

Opublikowany przez Julka | 2012-11-07

Jak przechowywać warzywa?

Stosuje się ją również w: biotechnologii, zakładach farmaceutycznych, laboratoriach chemicznych, archeologii.

W latach 50-tych XX w. dla potrzeb kosmicznych i wojskowych został wymyślony proces liofilizacji żywności. Liofilizacja ma zastosowanie nie tylko w przemyśle spożywczym. Ostatnio jednak także produkuje się żywność liofilizowaną dla codziennego domowego stosowania jako najbardziej zdrową, zawierająca wszystkie niezbędne składniki do prawidłowego odżywiania. Liofilizacja jest jedną z najskuteczniejszych metod utrwalania żywności. Liofilizowana żywność jest lekka i co bardzo ważne, zachowuje wszystkie minerały, witaminy i składniki odżywcze. Stosuje się do tego ciekły azot lub mieszaniny chłodzące. Liofilizowany produkt charakteryzują się bardzo dobrą wchłanialnością przez organizm i rozpuszczalnością. Proces liofilizacji stosuje się do regeneracji zniszczonych i zalanych, zaatakowanych przez robaki i grzyby, archiwów, dokumentów, zbiorów bibliotecznych, książek. Polega ona na zamrożeniu i wysuszaniu produktów nieodpornych na ogrzewanie. Produkowana żywność liofilizowana przeznaczona jest głównie dla sportowców i podróżników. Zniszczone materiały mrozi się do bardzo niskich temperatur a potem suszy w taki sposób aby pominąć fazę ciekłą.
Nowe, ciekawe informacje na temat liofilizacji i produktów liofilizowanych na stronie firmy Liogam.

Zobacz to na zdjęciach:

żywność
jedzenie
konserwacja żywności