Wiadomości o podobnej tematyce

  • W sobotę sklepy będą zamknięte. Powodem Święto Trzech Króli

    Planujecie duże zakupy na ten weekend? Zapominalskim przypominamy - jutro zamknięte będą supermarkety, hipermarkety, galerie handlowe oraz inne sklepy zatrudniające pracowników na umowę o pracę. Powodem był Święto Trzech Króli.

  • Coraz mniej polskich rodzin żyje na skrajnym ubóstwie

    W Polsce obniżył się odsetek osób żyjących na skrajnym ubóstwie, zwłaszcza na rodzinach wielodzietnych. Na przestrzeni 2016 roku niemalże jedna trzecia rodzin, na których był przynajmniej troje dzieci, wyszła ze skrajnego ubóstwa, na którym była jeszcze rok wcześniej.

  • Polska Grupa Górnicza została spółką akcyjną

    Działająca dotąd jako spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Polska Grupa Górnicza (PGG) był teraz spółką akcyjną. na piątek katowicki sąd rejonowy wpisał przekształcenie firmy do Krajowego Rejestru Sądowego - podał rzecznik PGG Tomasz Głogowski.

  • Amerykański Senat liberalizuje prawo podatkowe

    Amerykański Senat głosami republikańskiej większości po wielogodzinnej debacie przyjął na sobotę nad ranem czasu miejscowego ustawę o reformie systemu podatkowego. na listopadzie swoją wersję ustawy o reformie systemu podatkowego przyjęła Izba Reprezentantów.

Opublikowany przez Julka | 2012-11-07

Jak przechowywać warzywa?

Stosuje się ją również w: biotechnologii, zakładach farmaceutycznych, laboratoriach chemicznych, archeologii.

W latach 50-tych XX w. dla potrzeb kosmicznych i wojskowych został wymyślony proces liofilizacji żywności. Liofilizacja ma zastosowanie nie tylko w przemyśle spożywczym. Ostatnio jednak także produkuje się żywność liofilizowaną dla codziennego domowego stosowania jako najbardziej zdrową, zawierająca wszystkie niezbędne składniki do prawidłowego odżywiania. Liofilizacja jest jedną z najskuteczniejszych metod utrwalania żywności. Liofilizowana żywność jest lekka i co bardzo ważne, zachowuje wszystkie minerały, witaminy i składniki odżywcze. Stosuje się do tego ciekły azot lub mieszaniny chłodzące. Liofilizowany produkt charakteryzują się bardzo dobrą wchłanialnością przez organizm i rozpuszczalnością. Proces liofilizacji stosuje się do regeneracji zniszczonych i zalanych, zaatakowanych przez robaki i grzyby, archiwów, dokumentów, zbiorów bibliotecznych, książek. Polega ona na zamrożeniu i wysuszaniu produktów nieodpornych na ogrzewanie. Produkowana żywność liofilizowana przeznaczona jest głównie dla sportowców i podróżników. Zniszczone materiały mrozi się do bardzo niskich temperatur a potem suszy w taki sposób aby pominąć fazę ciekłą.
Nowe, ciekawe informacje na temat liofilizacji i produktów liofilizowanych na stronie firmy Liogam.

Zobacz to na zdjęciach:

żywność
jedzenie
konserwacja żywności